Προσωπική Βελτίωση και Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται σαν να τους <<παίρνει το κύμα>>. Αυτό αντανακλάται στις λέξεις που χρησιμοποιούν και στη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας: "Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν μου", "Δεν μπορείτε να διδάξετε ένα παλιό σκυλί νέα κόλπα", "είναι έξω από τα χέρια μου" ή ακόμα και "με έκαναν να το κάνω!"

Είναι βολικό να παρακάμψουμε την προσωπική μας ευθύνη για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ζωής μας με αυτές τις δηλώσεις. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αν αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσκολίες, σκοντάφτουμε και χάνουμε. Ακόμα και σε αυτές τις περιόδους, οι άνθρωποι αποφεύγουν να εξετάζουν το ρόλο τους σε αυτό που συμβαίνει, συχνά επιλέγουν να στραφούν σε εναλλακτική βοήθεια όπως την θρησκεία, η οικογένεια και οι φίλοι ή οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας για τις απαντήσεις. Είναι αλήθεια ότι συνήθως οι άνθρωποι δεν θα αξιολογήσουν τον εαυτό τους εκτός αν η ζωή γίνει τόσο δυσάρεστη, ότι είναι ένα απαραίτητο βήμα.

Στην πραγματικότητα, αν κοιτάζαμε πρώτα μέσα μας, θα σταματούσαμε να χάνουμε χρόνο και να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τη ζωή γρηγορότερα.

Από την εποχή των μεγάλων φιλοσόφων του αρχαίου κόσμου, γνωρίζουμε ότι είστε αυτό που σκέφτεστε! Εάν σκέφτεστε αρνητικές σκέψεις, θα αισθανθείτε άσχημα και κατά πάσα πιθανότητα, συμπεριφέρεστε με τρόπους που δεν σας βοηθούν. Στη σύγχρονη εποχή, αυτό είναι γνωστό ως το ΓΝΩΣΤΙΚΟ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΟ  ΜΟΝΤΕΛΟ. Αυτό είναι το θεμέλιο πολλών από τις ψυχολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη βελτίωση μιας σειράς διαταραχών της διάθεσης συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες.

Με απλά λόγια, το μοντέλο δηλώνει ότι βρισκόμαστε πάντα σε μια κατάσταση η υπόθεση του ενός ή του άλλου. Εξαιτίας αυτού κάνουμε ερμηνείες και ΣΚΕΨΕΙΣ σχετικά με την κατάσταση που συχνά προκαλεί μια σειρά αξιών, ιδεών και πεποιθήσεων. Η σκέψεις είναι συχνά αυτόματες, εμφανίζονται σε μοτίβο και με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μην παρατηρήσουμε καν τι συμβαίνει αν δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας πληροφοριών είναι ένα συναίσθημα ή ένα φάσμα συναισθημάτων. Ως μέρος αυτής της επεξεργασίας μπορούμε επίσης να βιώσουμε σωματικά συναισθήματα ή φυσικές αντιδράσεις όπως αυτές που συμβαίνουν όταν ένα άτομο έχει μια κρίση πανικού.


Όταν σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τότε είναι λογικό να αντιδρούμε ή να υποφέρουμε ως αποτέλεσμα αυτού που συνέβη. Η συμπεριφορά που βασίζεται σε μια αντίδραση μπορεί συχνά να επιδεινώσει τις προβληματικές καταστάσεις. Η έλλειψη

οποιασδήποτε συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε πιο πολύπλοκη επεξεργασία της αδυναμίας μας να διαχειριστούμε εποικοδομητικά προβλήματα. Ως εκ τούτου διαπιστώνουμε ότι η συμπεριφορά μας είναι συχνά ακατάλληλη και δεν βοηθάει. Ένα τέτοιο πρότυπο, ακόμη και σε μικρή κλίμακα, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσλειτουργία, αδράνεια και κακές εκβάσεις.

Ευτυχώς, αυτά τα προβλήματα αντιμετοπίζονται και μπορούν να σταματήσουν η να μειωθούν. Δεν είναι δύσκολο να έρθετε σε επαφή με τις σκέψεις σας και να πραγματοπίσετε μια ανάλυση και επεξεργασία τον σκεψεών σας. Απαιτεί λίγο χρόνο, θέληση και επιμονή. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επένδυση για την πρόληψη κάποιας πιο σοβαρής ψυχολογικής διαταραχής ή απλώς για να σας βοηθήσουμε να υλοποιήσετε το πλήρες δυναμικό και τα όνειρά σας! 

​© 2023 by Yoga by the sea. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now